Sunday, June 7, 2009

LAKEWOOD CHURCH, HOUSTON, TEXAS (2.dio)

(tracy pred Lakewood crkvom, Houston)

Kažu da su za vrtoglavi uspjeh tzv. mega-crkava „krivi“ baby boomeri. Onih 80 milijuna Amerikanaca rođenih nakon drugog svjetskog rata (1946-1964), koji su sada, nakon što su poremetili sva demografska predviđanja, spremaju u mirovinu, te su odjednom osjetili neodoljivu potrebu za Bogom. Njima, kojima je profit do jučer bio jedinom svetinjom, tradicionalne seoske crkvice nisu predstavljale najidealnije rješenje, pa su sagradili mastodontske, ali istovremeno vrlo organizirane hramove u kojima vjeru upražnjavaju deseci tisuća vjernika.
Mega-crkve svoj uspjeh temelje na jednostavnom principu, da je potrošač uvijek na prvom mjestu. Za ostvarivanje svoje osnovne namjere „preobraćanja nevjernika u posvećene sljedbenike Isusa Krista“, stoji uigrana ekipa menađera i savjetnika za odnose s javnošću. U žestokoj tržišnoj borbi za svakog vjernika-potrošača, američke mega-crkve stvarno daju sve od sebe. Prvenstveno, kako bi se on u svakom trenutku osjećao „kao kod kuće“. U tom smislu se, nakon masovnih vjerskih obreda, vjernicima nudi mogućnost uključivanja u rad različitih grupa, od ljubitelja motora do sljedbenika weight-watchers dijete, korištenja usluga socijalnih službi za pomoć ovisnicima o alkoholu ili seksu, prakticiranja najraznovrsnijih sportova i hobija.
Preteča svih megapastora svakako je onaj Bill Graham, koji je prošle godine proslavio svoj 90-ti rođendan. Upečatljiva, dvometarska prilika, baršunasti bariton, izražajnost lica, prave riječi, ali prvenstveno neosporivi politički i poduzetnički instinkt, učinile su od Billyja Grahama, pastora South Baptista, najmoćnijeg američkog kršćanina od drugog svjetskog rata do danas. On je prijateljavao s Eisenhowerom, Clintonom, stavio na pravi put bivšeg pijanca Busha, proputovao cijeli svijet. Danas su njegovi najtalentiraniji nasljednici Osteen i Rick Warren. Ovaj posljednji je prije posljednjih predsjedničkih izbora jedini uspio istovremeno imati na razgovoru McCaina i Obamu.
Lakewood crkva nije samo građevina stvorena okolo propovjedaonice. I ona svojim sljedbenicima pruža potpuno iskustvo. Uokrug velike dvorane može se naći svaka vrsta zabave i usluge, od sportske dvorane u kojoj se propovjed može slušati na slušalicama dok se vozi sobni bicikl, dvorane za djecu s osobljem koje vam može pričuvati najmlađe, nekoliko restorana, sportskih igrališta, grupa za pomoć. Neka vrsta duhovnog trgovačkog centra, u koji uđeš nedjeljom ujutro i ne izlaziš do sumraka.
A, kod odlučiš da je „za danas dosta“ kod izlaza čeka Joel i njegova supruga Victoria, visoka teksaška plavuša, kako bi svakom sljedbeniku osobno stisnuli ruku, pogledali ga u oči i zaželjeli mu „uspješan tjedan“.

No comments: