Sunday, June 21, 2009

SUMMER CAMP - NAGRADA ILI KAZNA?


Evo prvog dana i ljeta, što znači i ljetnih kampova!
Summer Camp ili ljetni kampovi su za većinu stanovnika Europe, pa tako i Hrvatske, velika nepoznanica. Isto je vrijedilo i za mene sve do prvog američkog ljeta. Tada sam otkrila da ljeto ne mora automatski značiti užitak, odmor, obitelj. Barem ne u zemlji u kojoj se na bake i djedove ne može računati, gdje su vrtići i škole zatvoreni sve do Labor Daya, praznika rada, koji se slavi prvog ponedjeljka u rujnu obilježavajući kraj ljeta i početak školske godine, te u kojoj samo sretnici poznaju godišnji odmor i to često ne duži od dva tjedna. Uostalo, radi se o zemlji u kojoj poslodavci nisu zakonom obavezni svojim zaposlenicima dati plaćeni godišnji odmor. Sličnu sudbinu dijele još samo Kinezi.
U takvoj situaciji ljetni kampovi su postali spas i noćna mora brojnih Amerikanaca. Već u proljeće počinju kružiti popisi, cjenici, formulari, lječničke potvrde, telefonski pozivi među roditeljima, nastavnicima, voditeljima kampova. Već početkom lipnja djeca trebaju imati svoje mjesto u ljetnom kampu, jer inače...
Američko udruženje kampova broji preko 2.400 ljetnih kampova koji se dijele na dnevne, tj. traju tijekom radnih dana, ali djeca odlaze kući na spavanje i tzv. „sleep away“, kampove u kojima djeca provode najmanje tjedan dana daleko od kuće i roditelja. Osim toga postoje kampovi za djevojčice i dječake, pa dalje, kampovi za židovsku, muslimansku, kršćansku djecu, kao i mješani, kampovi koji se dijele po dječjoj dobi i aktivnostima. Postoje kampovi u kojima se uglavnom igra nogomet ili bejzbol, šah ili košarka, u kojima se pliva ili penje, pjeva ili pleše, uče strani jezici ili matematika. Kampovi se dijele i na one „mekše“ u kojima postoje mali dućani, gdje djeca kupuju svoje omiljene slatkiše i coca colu, dozvoljena im je upotreba Interneta i mobilnog telefona, te one „strože“ koji ne podrazumijevaju roditeljske posjete, telefonske pozive, novac.
I jedino što svi ti kampovi imaju zajedničko je cijena, koja po djetetu u dnevnom kampu ne može iznositi manje od 300 dolara. Pa dakle, ako imate više do jednog dijeteta, koje ste prisiljeni poslati u kamp na mjesec ili dva, brzo naučite da i ljeto bez ljetovanja može biti vrlo skupo.
Među mnoštvom različitih kampova u kojem svatko bira po svojim sklonostima, postoje specijalni kampovi, u kojima djeca tijekom ljeta trebaju postići i naučiti ono za što nije bilo vremena ili volje tijekom godine. Neka vrsta popravnih ispita. Organizirani su vjerski kampovi, u kojima djeca uče vjeronauk, i druže se s djecom iste vjeroispovjesti. Postoje kampovi za djecu sa specijalnim potrebama, onu s kroničnim bolestima, problemima u učenju i ponašanju. Postoje i kampovi gdje djeca dolaze kako bi smršavila.

2 comments:

cosmo2503 said...

Bilo mi je zanimljivo pročitati ovaj post. Nisam znala da su i vrtići zatvoreni preko ljeta, pa to je strašno... Ja sam oduvijek mislila da su ljetnji kampovi i slanje djece u kampove, nešto što oni rade zbog neke tradicije i iz zabave.
Moja sestra je kao studentica radila u jednom kampu kao instruktorica za muzičke aktivnosti djece. Izgleda da nije lako ni roditeljima, ni djeci, a ni ljudima koji tamo rade. Očito je da je to stvarno neko nužno zlo, pa je potrebno pronaći najbolje rješenje, odnosno najmanje loše.

tracy said...

Bas tako, Cosmo! kad se vec mora, ajde da bude sto jeftinije i sto zabavnije! I naravno, sto krace, mada za neku djecu to znaci citavo ljeto...