Monday, September 7, 2009

HOĆEMO LI IKADA VIDJETI NEPOČEŠLJANU MICHELLE?

Poznata je stvar da tko ima ravnu hoće kovrdžavu, a tko ima kovrdžavu hoće ravnu. A, da li pobjeđuje jedna ili druga, točnije što je u modi, što ide i što se sviđa, diktiraju magazini, modne kompanije, dizajneri, kreativni direktori, modna industrija, sav taj maglovito-virtualni svijet, kojeg ne znamo dobro ni zamisliti, a kamoli definirati. Poput povijesnih faza, godišnjih doba, tzv. cikličkih promijena, malo je u modi jedna, malo druga. Pa, ipak, posljednjih nekoliko godina, bez obzira na naš ukus i genetsku ostavštinu, naočigled ide – ravna kosa.
Svaka glumica, tv voditeljica, političarka i bilo koja druga javna žena koja drži do sebe redovito pegla kosu! Naravno, ako je majka priroda unaprijed nije usrećila onim što smo prije nekoliko desetljeća nazivali rezancima ili špagetima. (Sjećate se „spiralaste trajne“?)
Nedavno mi je poznanica koja radi na televiziji otkrila da prije javljanja, slijedeći direktivu, mora ispeglati kosu. I gle, stvarno, otad poklanjam veliku pažnju kosama televizijskih voditeljica i novinarki. I dosad još nisam vidjela nijednu s bujnom spiralastom ili tek valovitom grivom. Kako i zašto, pojma nemam!
U Sjedinjenim Državama, dilema oko ravne ili kovrdžave kose je već odavno iz frizerajske teme prerasla u ozbiljno političko pitanje. Pogotovo kad svi očekuju fotografiju Michelle Obama, upravo izašle iz mora, kreveta, ležaljke i slično, kako bi napokon ugledali – kovrdže! Nekadašnji ponos afroamerikanki. Časopis „Ebony“ i web site NaturallyCurly, optužili su First Lady da i sama pripada vojski iskompleksiranih afroamerikanki koje na sve moguće načine peglaju svoje kovrdže, nastojeći dostići rezance Šveđanki ili Engleskinja.
Od dolaska u Ameriku, frizure afroamerikanki za mene su bile pravo otkriće. Od dotad nepoznatih kemikalija i kozmetičkih preparata, češljeva i četki, do umetaka, noćnih kapica, ljepila, boja, gumica i slično. Ispeglati kovrdže je umijeće za koje se koriste nemoguće kiseline i vruće pegle, za koje se plaća više nego u dućanima s odjećom ili obućom. Glavno je pitanje „koliko traje?“. Dakle, za 50, 100 ili 200 dolara, koliko dana frizerske autonomije dobivam!?
„Naše kovrdže, nisu poput vaših“, tvrdi moja prijateljica Afrikanka ispeglane i posvjetljene kose poput Mary J. Blidge. Ona ima moć, temeljenu na višegodišnjem iskustvu, da već na prvi pogled ustanovi da li žena ima periku, umetke ili četkom i kemikalijama izravnatu kosu. Otkrila mi je jedan potpuno novi „skalpocentrični“ svijet afroamerikanki. Usput sam doznala da Beyonce ima umjetne dodatke, kao i Naomi, dok Oprah i Tyra nose perike. Nakon godina jadikovki o skupim i često neuspješnim tretmanima, koje prva newyorška kiša ili malo veći postotak vlage u zraku „vrate na staro“, jednostavno sam joj predložila da se ošiša na kratko. Razgoračila je oči i borbeno uzvratila „to je još gore, onda radije kovrdže!“.
Zašto afroamerikanke više vole sljepljene šiške Condoleezze Rice i ukočeni Michellin bob sličan plastičnoj kacigi od svoje prirodno kovrdžave kose? Pretpostavljam da neukrotive kovrdže tipa Angela Davis ili Jimmy Hendrix, automatski asociraju na gheto, anarhiju, nešto opasno i nekontrolirajuće. Nešto čega se treba čuvati!

2 comments:

Shangri La Food said...

ja ne mogu shvatiti da ljudi koji imaju prekrasne kovrdže peglaju kosu.. imam ja prijateljicu koja ima kosu kao afroamerikanke i vječno hoda sva ispeglana. mi smo je na faksu zafrkavali da sigurno ima negdje neku kravu koja joj liže kosu :))..

moja je nit kovrčava nit ravna, ali postigla sam mir sa njom.. kakva je takva je .. moja je :)

tracy said...

Draga Sangri, mislim da je "problem" ženske kose jednstavno nerješiv. Umjesto da se trudimo da dostignemo posljednji modni trend, možda bi bilo bolje da se upitamo čemu sve to. U međuvremenu, dok ne dostignem taj stupanj svjesti, odoh na frizuru!!??