Monday, September 14, 2009

KRIZA JE MUŠKA STVAR

Mužjaci se ponovo busaju u prsa. Na sreću, zasad samo u američkoj saveznoj državi Virginiji. Kao republikanski kandidat za guvernera izabran je Robert F. McDonnell, 'kršćanski konzervativac' kako ga javnost definira, poznat po svojim kontroverznim stavovima da je zaposlena žena opasnost za obitelj. U tom smislu već je u prošlosti kritizirao dječji doplatak i poreske olakšice koje pomažu ženama da se lakše zaposle.
I dok iz Virginije stiže zveket lanaca i lokota, McDonnella se ne treba bojati, pa čak ni previše ozbiljno shvaćati. Njegove su ideje već na samom početku osuđene na propast.
Neuspjeh takvih macho ideja netko već naziva 'mancession'. U slobodnom prijevodu, muška recesija, jer melje i ostavlja za sobom uglavnom muške žrtve. Ženski mozak, ruke, inovativnost, trud vrijede isto kao i muški, ali su dosad bili jeftiniji na tržištu. Sa svojim u prosjeku nižim plaćama, žene uglavnom uspjevaju zadržati radno mjesto ako su stavljene u situaciju „ili-ili“ sa svojim muškim kolegom. Kriza je uspjela promijeniti strukturu radne snage više od bilo kojeg dosadašnjeg zakona ili teorije. Od 6,7 milijuna izgubljenih radnih mjesta od početka krize u Sjedinjenim Državama, čak 74% se odnosi na muškarce.
Pa bi, možda, umjesto McDonnellovog borbenog pokliča 'žene za štednjake', mogli ubrzo vidjeti brojne ubrzane tečajeve za muškarce o veš mašini, mikseru, pelenama, usisavaču, pećnici, samoposluživanjima...

No comments: