Wednesday, January 13, 2010

BLOOMBERG I (ANTI)PROHIBICIONIZAM

Malo će ostati od New Yorka kao gastronomskog središta svijeta ako gradonačelnik Bloomberg nastavi ovim tempom, jer nakon cigareta, gaziranih pića i nezasićenih masnoća, na redu je – sol!
Gradonačelnik je postavio cilj da u sljedećih pet godina smanji za 25% korištenje soli u jelima spremljenim u restoranima i menzama. Thomas Farley, liječnik odgovoran za javno zdravlje pri gradskoj skupštini, uvjeren je da će na taj način biti spašeni brojni životi (i ušteđeno puno novaca), pošto je poznato da je sol jedan od glavnih krivaca za povišeni krvni tlak.
Za veliki broj Newyorčana koji se barem jednom dnevno hrani vani biti će teško prožvakati kineske noodle bez soya umaka ili neslane tortille. Uostalom, priznajmo da i i komad kartona može biti ukusan ako je dovoljno mastan i slan. Uz ostalo, ovaj posljednji Bloombergov križarski pohod, i prvi u njegovom trećem mandatu, tiče se izravno i čitave američke prehrambene industrije, jer je jasno da se ne mogu postojati proizvodi isključivo namijenjeni newyorškom tržištu.
Ostajući kod teme (anti)prohibicionizma, s druge strane rijeke Hudson, u državi New Jersey, prije nekoliko dana je prihvaćen zakon o terapijskom korištenju marihuane za osobe oboljele od AIDS-a, multiple skleroze, raka.

3 comments:

Tadeja said...

Ameri!
Bez njih bi svijet ponekad bio dosadan.
Sve moraju dovesti do krajnosti, onda idu popravljati opet odlazeći u krajnost....nevjerojatni su!!!

Nada said...

To je kao naš zakon o ,5 promila, za gospodartvo,vinogradare i turizam loše, ali u pravilu dobro jer je sve više prometnih nesreća i mrtvih na cestama..tako i to, ja kao zdravsteni djelatnik već 15-tak godina u hitnoj službi u poznatoj Zagrebačkoj klinici isto mogu potvditi da sol nikako nije zdrava i da dovodi do mnogih bolesti krvožilnog sustava i do infakta miokarda..a za restorane i opet gospodarstvo loše...

tracy said...

Hvala cure! Mislim da dovođenje iz krajnosti u krajnost, znači da malo moraju zaraditi jedni, a malo drugi. Samo što se slična dinamika ne bi smijela ponavljati kada je u pitanju zdravlje ljudi. Imati zdravo pučanstvo važno je zbog općeg društvenog blagostanja, ne zbog zdravstva i blagajni.