Wednesday, February 10, 2010

SNIJEG DO KOLJENA

(pogled s mog prozora, 10. 2. 2010.)
Bez meterologa, nema života, bez obzira da li ih smatrali nepogriješivim znanstvenicima ili tek modernim vračevima! Barem ne u zemlji velikoj pola kontinenta?!
Rekli su da će noćas padati, i noćas je padalo. Nedajbože da nije, jer su na temelju njihovih prognoza zatvorili škole, organizirali gradski prijevoz i zračnu luku, opskrbu, te odvoženje smeća.
Oko 10.000 kilometara newyorških ulica, dovoljno da se pređe Amerika s istoka na zapad i nazad, jutros je čistila prava vojska profesionalaca i dobrovoljaca. Za mnoge nezaposlene i tinejđere to je bila izvrsna prilika da si zarade džeparac, jer vlasnici zgrada plaćali do 30 dolara za nekoliko metara očišćenog pločnika ispred ulaza.
Fascinirao me proces mjerenja snijega, koji zahtijeva marljivi rad vojske istreniranih voluntera. U New Yorku ih ima oko stotinu. Oni svakih šest sati odlaze na točno određene lokacije u blizini svojih kuća i štapićima od aluminija i drveta, kojima ih je opskrbila Nacionalna meterološka služba, mjere visinu snijega. Nakon toga, podatke unose u kompjutore i šalju glavnoj bazi podataka u Nacionalni centar za klimatska mjerenja. Njima treba zahvaliti precizne podatke o sniježnim nanosima u svakom dijelu grada.
Amerikanci definitivo vole volontirati (ovo je bez ironije)!!

6 comments:

Tadeja said...

Ehhhh :), meni pogled s mog prozora kaže da bi mi dobro došao jedan volonter da mi očisti centrimetre snijega s mog auta. :), a najradije bi se uvalila natrag u krevet. :)

Anonymous said...

:-) ovdje na Columbia campusu studenti su bili vrlo kreativni- toliko raznolikih snjegovica jos nisam vidjela!
Mirna

tracy said...

Tadeja kažu da će ovdje ponovo krenuti već sutra!
Mirna, sljedeći put ih poslikaj, pa ćemo dat na glasanje!

Tadeja said...

Opet? Pa dobro kol'ko je prošlo odkad je svizac rekao 6 tjedana? :)

Anonymous said...

Hej, imam par zgodnih slicica s mobitela. Ne mogu ih uploadati uz komentar?
Mirna

tracy said...

Nocas ce ponovo... Mirna, pravu si pitala u vezi uploadanja?! ako hoces mozes mi ih poslati mailom (naravno, ako autorska prava dopustaju).