Saturday, April 17, 2010

UDARNIK DIEGO I DEPRESIVNI JORGE (crtice iz Ekvadora)

Diego ne može odolijeti da ne proviri preko zidića koji ga dijeli od posjetitelja Charles Darwin Centra na otoku Santa Cruz, Galapagos. Izvlači iz oklopa svoj dugačak žuti vrat, promatra i ne trepće.
Desetak metara dalje, Jorge koristi svoj oklop kako bi se u njega uvukao kao u rukavicu. Skriva se ispod širokih listova banane i ne pokazuje nikakvo zanimanje za svijet oko sebe.
Diego i Jorge – dva rođaka. Dvije vrlo slične priče nad kojima možemo meditirati i raspravljati koliko život određuje sudbina, a koliko volja. I strpljivo čekati odgovor na pitanje „što bi bilo kad bi bilo“. Kad su biolozi, zaljubljenici u Galapagos otočje, usred Tihog oceana, pokušali spasiti od nestanka endemsku vrstu divovskih kornjača s otoka Espagnola (bilo ih je tek 14 i sve ženke), doveli su iz zoološkog vrta u San Diegu, Kalifornija, istoimenog mužjaka, ne gajeći prevelika očekivanja. Međutim, Casanova u kornjačinom oklopu, Diego se, na ushićenje znanstvenika, pokazao izvanrednom investicijom. Udarničkim tempom, tijekom nekoliko godina broj tzv. espagnola kornjača dostigao je brojku od preko tisuću, dok SuperDiego i dalje ne pokazuje znakove umora.
S druge strane, Jorge „El Solitario“ je sasvim drukčiji tip. Posljednji muški primjerak divovskih kornjača s otoka Pinta ne izbjegava samo susrete s ljudima, već i sa ženkama svoje i sličnih vrsta. Već petnaestak godina živi s dvije ženke za koje ne pokazuje nikakav interes, dok znanstvenici i dalje na posustaju tvrdeći da sa svojih otprilike 75 godina starosti, ostaje seksualno aktivan još pedesetak i više. Ali, ovim ritmom, teško da će nešto postići. Naime, u posljednjih desetak godina tek se jednom upustio u seksualnu avanturu. Od brojnih ženki, koje su mu predstavili, nijedna u njegovom srcu nije pokrenula iskru. Nitko točno ne zna što ga muči, a mnogi samo nagađaju. Jedino sigurno je da će njegovom smrću, odumrijeti i njegova vrsta.
Nema sumnje da je za znanstvenike jedini heroj u ovoj priči Diego, pa ipak za stanovnike i brojne turiste prava mitska figura je lijeni Jorge. Razne incijative, turisti i stanovnici s kapama i majicama koje ohrabruju Jorge, pa čak i linija odjeće s imenom „Lonesome George & Co“, pokazuju tko je trendy.
Možda zato jer se duboko u sebi romantično pitamo da li je priča o monogamnosti kornjača istinita, a Jorge posljednji pravi princ? Ili je neumorni Diego, koji je istini za volju spasio vrstu, usadio u nas sumnju da možda i među kornjačama postoje ovisnici o seksu i oni koji ga upražnjavaju kao da idu na posao?

2 comments:

Tadeja said...

Hehehhehee :), kaj bi mi sad trebali reći s kojim bi se lakše poistovjetili? ;)))
Neću se izjašnjavati :)), samo me zanima jel' osim plakata i majice podrške ponudio ne'ko sirotom Jorgeu društvo mužjaka??? Nažalost to neće riješiti pitanje produženja vrste, a ne znam kak kod kornjača stvari stoje sa umjetnim oplođivanjem, ali.....možda dečko živne! ;))

tracy said...

Ma, naravno, možda Jorge seksu pretpostavlja druge ili drukčije aktivnosti. Nego, zanimljivo je kako volimo meritokratičnost dok je simpatična ili nas osobno dira?!