Sunday, May 16, 2010

SJEĆATE SE TESLE?



Prije otprilike mjesec dana posjetila me prijateljica iz Hrvatske. Sa sobom je donijela knjigu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“. Dogodilo se da sam je počela čitati i pročitala. Ne, ne radi se o remek djelu, pa ipak se nisam mogla odvojiti od nje.
Osim toga, prisilila me da „odradim“ malu tesla-turu po Manhattanu. Tesla je volio ovaj grad. U njemu je proveo najveći dio svog života. Naročito me dojmio opis Manhattana na prijelazu iz 19.-tog u 20.-to stoljeće, Edisonovi laboratoriji, počeci ulične rasvjete, prvi automobili, zgrade na južnom dijelu u kojima su ko' sardine živjeli imigranti iz Irske i Italije, hotel Waldorf Astorija, kao i Newyorker u kojemu je proveo posljednje godine života.
Činilo mi se da puno znam o Tesli, a zapravo... Otkrila sam prvenstveno stvari koje se ne mogu naučiti u školi. I zaključila da je Tesla bio pravi genijalni freak, koji se nije obogatio, niti dobio Nobelovu nagradu zbog svog stvarno kompliciranog karaktera, arogancije kao rezultata introvertiranosti, ali i da se radilo o osobi izuzetno široke opće kulture. Poznavao je sve važne ljude svog doba, prošao jadne imigracijske sobičke Lower East Sidea, kao i vile Long Islanda. Bio je elegantan, besprijekoran u ophođenju. O ženama u Teslinom životu nema ni riječi, i teško je zaključiti da li zbog sramežljivosti ili nezainteresiranosti.
Kako to da još nitko nije snimio veliki (u smislu bogati) film o zgodnom čudaku, pravom čovjeku svog vremena, u čijim su rukama gorjele žarulje?

8 comments:

Nevena Buljan said...

Odličan osvrt i zaključak Tracy..i ja se pitam kako to da još nije snimljen film o njemu.. treba to malo natuknuti pravim ljudima koji bi znali dobar film napraviti.. :)) Kad smo već kod filmova sad se sjetih..presretna sam što se u Rijeci od iduće godine otvara gluma pod inicijativom Rade Šerbedžije!

Nevena Buljan said...

tj. glumačka akademija. :)

cosmo2503 said...

Tesla je zaista bio lik o čijem bi se životu mogao napraviti dobar film u vrhunskoj produkciji. Genijalni naučnik, osobenjak... Pitam se koga bi se moglo odabrati da ga tumači. Cruisa? U onoj našoj staroj seriji ga je igrao Šerbedžija, u to vrijeme sigurno najzgodniji glumac bivše nam države.
Teslin odnos prema ženama, sklonija sam vjerovanju da je bio sramežljiv, mada mi "obični" i ne možemo shvatiti kako je to kada su nečije misli stalno okupirane genijalnim idejama.

Andrea said...

Postoje i priče da se kastrirao kako ga seksualnost ne bi ometala u znanstvenom radu itd...
Da ne filozofiram o Teslinom životu i njegovoj kompleksnoj ličnosti samo ću reći da ga je glumio Davide Bowie (doduše kao sporednog lika) u filmu Prestige.
Za mene je Bowie idealan odabir za tu ulogu. :)

tracy said...

@Ebba, nisam znala vijest o akademiji u Rijeci. Nadajmo se da će biti i novaca za filmove, kako bi i ti novi glumci imali posla.
@Cosmo, meni je Cruise ipak malo preseksi za genija!
@Andrea, ovo o kastriranju čujem po prvi puta, nadam se da se radi samo o pričama. I po mom mišljenju, Bowie ne bi bio loš, ali treba požuriti...

Snjezana said...

covjek je bio genije.
ja glasam za joaquin phoenix.:)

Tadeja said...

Kad već delate casting, Liam Neeson? :)
I stvarno imaš pravo, o svakom bedaku na ovom svijetu su si dali truda napraviti film, a da se nitko nije sjetio Tesle. Da nisu naši napravili seriju, jedva da bi igdje išta o njemu postojalo, a definitivno je neskvadišnja figura koja je svojim izumima zadužila čovječanstvo.

tracy said...

A, da osnujemo tvrtku za filmsku produkciju?