Tuesday, May 19, 2009

ČARI MATERINSTVA (19.5.2009)

Sarah Jessica Parker i njezin suprug glumac nemogućeg imena odlučili su proširiti obitelj. Točnije odlučili su imati blizance. Još točnije odlučili su da se to dogodi poslije ljeta. Još točnije (ako može), da će ih nositi i roditi surogat majka. Kada su riješili taj problem i uskladili ga sa svojim radnim i drugim obavezama, krenuli su s planovima oko obnove stana, ljetovanja, škole za njihovog prvorođenog itd.
OK, možda nije izgledalo baš tako, ali stvar me potakla da se upitam - gdje je granica roditeljstva? Pogotovo danas kad nam znanost nudi svijet koji sve češće nema granica.
Surogat majke su dosad služile kao iznajmljena maternica onima koji je nisu imali, tj. homoseksualnim parovima i ženama koje zbog godina ili zdravstvenih razloga nisu mogle podnijeti trudnoću. U međuvremenu je fenomen uzeo maha, pa danas surogat majke sve češće zamjenjuju zdrave, mlade žene, koje međutim ne žele prolaziti kroz „čari“ trudnoće. (Priznajem, možda iz mene progovara jal i zavist, jer sam te iste čari i te kako osjetila na sebi.)
Na blogu Lise Belkin u NYTimesu sam pročitala odličnu usporedbu, kako je oralna kontracepcija oslobodila ženu neželjenih trudnoća, a surogat majka svih neugodnosti željenih trudnoća.
U Sjedinjenim Državama troškovi surogat majke se kreću od 30.000 dolara na više, ovisno o vrsti trudnoće, poroda, potrebnim lijekovima i medicinskim zahvatima.
Ali, da ne biste mislili da znanost pomaže samo jako bogate, ispričat ću vam priču Kineskinje koja radi u kemijskoj čistionici do mog stana. Nakon što je u dvije godine rodila dvije djevojčice, tijelo je stalno skrivala širokim đemperima i košuljama. Činilo mi se da je stalno „malo“ u drugom stanju. Nakon otprilike godinu dana mi je objasnila da je treći put zatrudnjela, ali se „opet, nažalost“ radilo o djevojčici, pa je pobacila. Sada, hvala Bogu, napokon nosi sina!!

4 comments:

studena said...

I ja sam se čudila kad sam ovdje upoznala jednu Albanku s Kosova, koja mi se požalila da ju doma gnjave jer nosi 4-tu djevojčicu. Da se priča odvija negdje na selu gdje su muški bili traženi kao radna snaga i hranioci obitelji, takvo zatucano stajalište ne bi bilo ništa novo, ali u gradu i to u vrijeme kad i žena radi jednako, ako ne i više, kao muškarac???
Neke stvari se nikad neće promijeniti...

tracy said...

Slažem se. Tek će se malo zakamuflirati iza ispravnih riječi i ironičnih osmjeha!

Marina Jakšić said...

strašno,ali istinito!

cosmo2503 said...

Jednom prilikom pisala sam na temu testova trudnoće kojima se može odrediti spol djeteta dok je još uvijek dozvoljen pobačaj i zaključila da je to nešto prestrašno, pobaciti samo radi spola.
A kada je riječ o surogat majkama i ženama koje odaberu da na taj način dobiju djecu, pa makar su zdrave ko dren, meni je to OK. To je čista računica, trudnoćom ona gubi novac zbog spriječenosti da radi (a tek čari trudnoće WOW), a postoji neka jadnica koja će joj roditi dijete pa se sve fino posložilo. Jedina zamjerka je da je to i prilično niska cijena "iznajmljivanja" maternice i da tu profitiraju jedino unajmljivačice.