Saturday, June 13, 2009

IMA LI SAVRŠENOG HOT DOGA?






















Amerikanci vole svoje hot dogove. Oni su omiljena tema viceva i kritika, ali i hrana koja milijunima svakodnevno predstavlja ručak ili večeru. Samo tijekom 4 srpnja, kada se slavi Dan nezavisnosti, Amerikanci na raznim piknicima, izletima i šetnjama gradom pojedu oko 150 milijuna dugoljastih hrenovki u pecivu.
Naziv „hot dog“ ili „vrući pas“ rodio se iz jedne popularne karikature iz 19. stoljeća, koja je umjesto hrenovke prikazivala psa jazavčara u kruhu. Oboje njemačkog porijekla. Povijest kaže da je tijekom izložbenog sajma „Colombian Exposition“ u Chicagu 1893. prvi puta posjetiteljima ponuđena hrenovka u pecivu, kao jednostavna hrana, koja se može jesti svugdje. Uspjeh je bio ogroman.
Sastav hot doga, preteče modernog „finger fooda“, je ozbiljna stvar, koju određuje Food and Drug Administration i američko Ministarstvo poljoprivrede. Oni kažu da hrenovka može biti od različlitih vrsta mesa, mada su najomiljenije miješane, svinjsko-goveđe. Meso se sitno samelje, dodaju se začini, pa se tom smjesom pune vrećice od celuloze. Potom se hrenovke na kratko dime, pa kuhaju pod točno određenom temperaturom i vlagom. Na kraju ih umaču u hladnu vodu, te skidaju opnu od celuloze.
Nakon toga hrenovke više nisu pod nadležnošću vladinih institucija i o njima će se odsad brinuti obični kuhari. Oni će odlučiti da li ih kuhati, peći, pržiti, kuhati u mikrovalnoj ili na pari, pohati.
Posebna priča su dodaci. Kečap, sir, kiseli kupus, dinstani luk, majoneza, celer, salata, rajčica, senf... Svaki američki grad koji drži do sebe ima i svoju varijantu hot doga. Chicago voli pečene, nikako kuhane, hrenovke sa sirovim lukom, suhim rajčicama i ljutim feferonima, savezna država Michigan patentirala je svoj „somebody like it hot“ s paprenom hrenovkom, žutim lukom i senfom, dok u Virginiji najbolje ide pržena varijanta. U Los Angelesu hrenovki društvo uglavnom pravi slanina, majoneza i umak od ananasa.
U New Yorku već godinama traje borba za titulu „najboljeg hot doga u gradu“. Nekoliko uličnih i manje uličnih restorana su već dugo na samom vrhu top-liste.
Katz's Delicatessen, najstariji ulični restoran u NY, osnovan 1888, točnije, tamo gdje je Harry sreo Sally, a ona ga upoznala s malim ženskim trikovima, nalazi se na Lower East Sideu. Mušterije u ovom „oldfashion“ restoranu su uglavnom građevinski radnici, studenti i umirovljenici. Kratzsov hot dog se stvarno može pohvaliti najboljim hrenovkama, koje za njih već više od 50 godina izrađuju probrane židovske mesnice. Uobičajni dodatak je kechup vulgaris i malo dinstanog kupusa.
„Gray's Papaya“ je skučeni prostor na uglu 72 ulice i Broadwaya, ukrašen kineskim lampionima, papayama i drugim tropskim voćem od kartona, te brojnim natpisima da se „upravo ovdje jede najbolji hot dog u gradu“. Hrenovka je malo tvrđa, dodaci dinstani kupus i luk u slatkom umaku od rajčice, nešto sofisticiranijem kechupu vulgarisu.
Za daljnju evoluciju hot doga treba otići do „F&B gudtfood“, kojeg nazivaju Tiffanyjem među fast foodovima. Ponuda se sastoji od 22 vrste hot dogova, od specijaliteta kuće Great Dana (goveđa hrenovka s tanko narezanim kiselim krastavcem i hrskavo isprženim lukom), pa do avangardnog Healthy Doga (hrenovka od tofua s dodatkom hummusa i naribane sirove mrkve). Sve je odlično.
Svake godine se na Dan nezavisnosti održava takmičenje u „tko će pojesti više hot dogova u 12 minuta“. Već nekoliko puta za redom pobjednik je Japanac Takeru Kobayashi, koji iz godine u godinu popravlja svoj rekord. Stigao je do 53 i pol.

(originalno napisano i objavljeno na web stranicic Coolinarika)

4 comments:

Nevena Buljan said...

baš zanimljivo, nikad nisam razmišljala da postoji toliko vrsta...a i nikad ne jedem Hot Dog ...probati ću ove neke verzije doma napraviti, pogotovo ovaj healty dog :D

tracy said...

Marigold, obavezno to nadoknadi! Mislim, taj broj pojedenih hot dogova u životu...

T i T said...

uhhhh, ja ih volim, hrenovke mislim, viršle, hot dogove, kak god hoćeš, sa svim i svačim i bez ičeg....čak i bez kruha.
Još se sjećam kak su mirisale pred 30 i više godina.....znam ;), to je prvi znak ...hmmm :)
Mesojed sam, kad nema ničeg drugog mesnatog u blizini, hrenovka je najlakši i najbrži i najminimalniji oblik unosa istog......
Nisam pretjerani fan fastfooda u koji nekom logikom ulazi i hrenovka kao hot dog, pizze volim, pogotovo ako su napravljene promišljeno, najveća napast mi je cheeseburger, na to sam stvarno lakoma :O

tracy said...

T and T, ja se također sjećam mirisa hrenovki iz školske kuhinje. Bile su na redu petkom...