Sunday, March 7, 2010

POST-RACIAL AMERICA

Popis stanovništa 2010. koštao je Amerikance milijardu dolara. Polovicom mjeseca obrasci će stići na adrese preko 135 milijuna američkih domaćinstava.
Kad sam bila mala popisivači su obilazili od vrata do vrata. Neznam da li je u Hrvatskoj još uvijek tako. U Sjedinjenim Državama obrasci se šalju poštom ili skidaju s Interneta. Također se poštom vraćaju nazad na prebrojavanje.
Pogledala sam na Internet i vidjela da Amerikanci mogu birati obrasce na 60 jezika.
Podatak o rasnoj pripadnosti onaj je koji najviše zanima stručnjake i nestručnjake.
U posljednjem popisu iz 2000-te pod točkom rasne pripadnosti po prvi puta je uvedena mogućnost višestrukog izbora. Dakle, netko s bijelom mamom i crnim tatom (najjednostavnija situacija) se više nije morao opredijeliti da li je crn ili bijel.
Prema popisu iz 2000-te samo je 7 milijuna Amerikanaca (2,3%) bilo multirasno (postoji li neki bolji izraz?). Ali, od tada do danas broj brakova među osobama različitih rasa porastao je za 20%.
Tako u ovom posljednjem popisu, pitanje broj 8 glasi „da li je netko u kućanstvu hispanskog, latino ili španjolskog porijekla“. Pod brojem 9 se traži rasna pripadnost svakog od članova domaćinstva s time da se može zaokružiti više od jednog odgovora.
Kad je 2008. godine, Barack Obama izabran za američkog predsjednika, mnogi analitičari su tvrdili da je njegovim izborom započela postrasna (post-racial) povijest Amerike. Prema trenutnom porastu brakova među osobama različite rase, demografi su izračunali da 2050. u Americi više neće postojati dominantne rase.

No comments: