Thursday, March 18, 2010

DAN U ZELENOM - ST. PATRICK'S DAY



Grad je jučer bio pun policajaca i „velikih zelenih“. Slavio se St. Patrick's Day, zaštitnik Irske i Iraca. Svake se godine na taj dan na ulicama New Yorka organizira „parada“. Svi koji imaju i kap irske krvi, pa i oni koji nemaju, obuku nešto zeleno. Mnogi doputuju direktno iz Irske kako bi se prošetali Petom Avenijom, sa svojom muzikom, kapama, djetelinama, ponosni na svoju tradiciju i prošlost.
Ali, najbolje počinje navečer, kad se umorni i veseli okupe po pubovima. Pivo teče u slapovima, češkaju se napuhnuti trbusi, brišu znojna čela, pjeva, pleše, ali i svađa. Uglavnom, ako me pitate, kad padne mrak, Svetog Patricija provodim kod kuće.
Zanimljivost. Većina predaka tih „velikih zelenih“ stigla je u Novi Svijet polovicom 19. stoljeća, kada je tada nepoznata bolest, najvjerovatnije gljivice, napala biljke krumpira i uništila gotovo čitav urod. To je donijelo godine crne gladi. Razdoblje nazvano također Irish Patato Famine (glad irskog krumpira), natjerala je stotine tisuća Njemaca, Engleza, Nizozemaca, ali naročito Iraca da krenu – trbuhom za krumpirom.

No comments: